Vad är mp3?

Det hela är fråga om digital hantering av ljud och mp3 som är en del av MPEG-1 och är ett sätt att digitalt  komprimera en ljudvåg. Det är den vanligaste formen av ljudfil på nätet idag och den kan komprimera i olika storlekar. 

De olika komprimeringarna vi pratar om är exempelvis om 320 kbps som en av de högre och 96 kbps som en av de lägre. Ju mer man komprimera desto sämre kvalité blir det på ljudet. Det var 1991 som den lanserades på universitet i Hannover, Tyskland och har sedan dess blivit en av de vanligaste ljudformaten på nätet.

En av de stora fördelarna med mp3 är att de inte tar så stor plats och att man genom ID3-taggar kan spara med information om artister, albumnamn och även kommentarer i filen. Sedan 2017 så har patentet på mp3 gått ut och är sedan dess fritt att använda utan att betala licenspengar till upphovsmännen av formatet.

Flac är något som idag också är vanligt använd som ljudfil, denna komprimerar inte som mp3 gör och för den som arbetar med musik på något sätt kan fördra att använda sig av. För gemene man så kanske man inte hör skillnaden om man lyssnar i mobilens lilla högtalare.